Mityba

6 mitai apie naminių gyvūnų mitybą

6 mitai apie naminių gyvūnų mitybą
Rinkoje turime didžiulį gyvūnų ėdalo pasirinkimą – įvairiausių gamintojų sausą, konservuotą ėdalą, paremtą BARF šėrimo principu, mažyliams, suaugusiems, turintiems jautrų skrandį, aktyviems. Ėdalą galime papildyti vitaminais, papildais, kurie užtikrina geresnį imunitetą, sprendžia odos ligas ar atitolina kitus susirgimus. Tačiau kartais iš nežinojimo ar tikėjimo mitais apie gyvūnų šėrimą galime pakenkti savo augintiniams.

Dalijamės 6 mitais apie gyvūnų šėrimą – nuo to, ar galima šerti iš savo lėkštės, iki to, ar kenkia gyvūnams riebalai. Įsiminkite, papasakokite kitiems gyvūnų šeimininkams, ir nekartokite šių klaidų.

Mitas nr. 1. Katėms reikia lakti pieną

Turbūt esate matę kaime, kaip katės lakinamos karvių pienu. Jos išties mielai laka ant pieno viršaus susidariusią riebią grietinėlę, bet tiesa tokia, kad atjunkyta katė ar katinas dažniausiai netoleruoja laktozės, todėl jiems negalima duoti nei pieno, nei pieno produktų.

Suaugusios katės neturi fermento, kuris galėtų suskaidyti laktozę, todėl po pavaišinimo karvės pienu, sūriu ar grietine, jų virškinimas tiesiog sutriks.

Mitas nr. 2. Šunys ir katės gali ėsti bet ką iš žmogaus lėkštės

Naminiams gyvūnams griežtai drauskite ėsti iš jūsų lėkštės! Yra ilgas sąrašas maisto produktų, kurių gyvūnai ėsti negali.

Pavyzdžiui, katėms nuodinga: šokoladas, svogūnai ir česnakai, neapdoroti kiaušiniai ir mėsa, pienas ir pieno produktai, vynuogės ir razinos.

Šunims tikri nuodai yra: šokoladas, kava, arbata, vynuogės ir razinos, persimonai.

Jūsų maistas skirtas jums. Žmonėms skirtame maiste dažnai yra priedų, stipriklių, mes valgome įvairesnį ir apdorotą maistą, kuris tikrai netinka jūsų augintiniui.

Mitas nr. 3. Keptas maistas gyvūnams nekenkia

Atrodytų, kad keptas maistas yra apdorotas, todėl jį lengviau virškinti. Tačiau gyvūnams riebaluose keptas maistas netinka ir gali būti nuodingas.

Kodėl? Kepta mėsa yra mažiau sveika nei virta, nes turi daugiau sočiųjų riebalų ir turi papildomų kalorijų dėl kepimo riebalų. Keptas maistas sunkiai virškinamas ir apkrauna organizmą. Toks maistas nerekomenduotinas jokiems naminiams gyvūnams.

Jei jūsų gyvūnas sveikas, neturi jokių ligų, galite duoti jam neapdorotos mėsos, o jei įtariate virškinimo sutrikimų arba silpnesnį imunitetą, šerkite virta mėsa. Neapdorotas maistas šunims padeda geriau virškinti.

Mitas nr. 4. Kačių ir šunų ėdalas yra toks pats

Suėdusi nedidelį kiekį šunų ėdalo jūsų katė neapsinuodys, tas pats galioja ir šuniui paragavus katino ėdalo, bet ilgai šerti katės šuns ėdalu arba atvirkščiai negalima. Šuns ir katės ėdalo sudėtis yra skirtinga. Tai labai svarbu suprasti. Juk katės yra mėsėdės, vadinasi, kad visos jų kūno sistemos tinkamai veiktų, jų mitybą turi sudaryti daugiausia baltymai ir gyvuliniai riebalai. Katėms nedera ėsti daug angliavandenių turinčio ėdalo (ryžių, bulvių), nes dažnai šeriant tokiu ėdalu jų organizme padaugėja uždegimus sukeliančių bakterijų, galinčių sukelti sveikatos problemų.

O štai šunys yra visaėdžiai. Jie puikiai gali ėsti mėsą, grūdus, tam tikras daržoves ir kai kuriuos vaisius. Tačiau šunų mityba neatitinka specifinių kačių mitybos poreikių. Šuo, turintis jautrų virškinimą, ėsdamas kačių ėdalą, gali pradėti vemti arba viduriuoti. Inkstų ar kepenų ligomis sergantis šuo gali suėsti tik nedaug baltymų, kad neišsiderintų šių organų darbas, o, pavyzdžiui, katės ėdale baltymų įprastai yra daug, todėl didelė jų porcija šuniui pakenktų.

Nutukęs šuo arba turintis polinkį į pankreatitą (pavyzdžiui, daugelis šnaucerių), turi vartoti mažiau riebalų, kad numestų svorio arba apribotų riziką susirgti kasos uždegimu, todėl šiuo aspektu riebus kačių ėdalas jiems netinka.

Mitas nr. 5. Visi riebalai tinkami naminiams gyvūnams

Augalinis aliejus, sviestas ir lašiniai nėra tinkami riebalai jūsų šuniui! Šie žemos kokybės riebalai gali padaryti daugiau žalos nei naudos – sukelti pankreatitą arba nutukimą.

Tiesa, kačių riebalų vartojimą irgi derėtų prižiūrėti – kokių ir kiek gyvūninių riebalų gauna su ėdalu. Tai ypač svarbu, jei katė mažai juda, būna tik namuose.

Mitas nr. 6. Katei arba šuniui galima duoti virtų kaulų

Puikiai žinome, kaip šunims smagu laižyti, graužti ir žaisti su kaulu. Žinokite, kad katėms irgi galite duoti kaulų, žinoma, mažesnių, bet TIK žalių. Kaulai tiek katei, tiek šuniui visada turi būti patiekti neapdoroti.

Virti kaulai ėdant gali lūžti, pažeisti dantis, sukelti mirtinų pažeidimų skrandyje arba užkimšti virškinimo traktą. Virti kaulai gyvūnams pavojingi ir nevertingi – po virimo praranda vertingąsias medžiagas.

Tačiau nepersistenkite – per daug neapdorotų kaulų katei, šuniui gali sukelti vidurių užkietėjimą. Per savaitę katei arba šuniui duokite po 1–2 neapdorotus kaulus.

Dabar jau tikrai žinote, ko jokiu būdu nedėti į katės ir šuns maisto dubenėlį. Saugokime savo augintinius, nes jų gera sveikata susijusi su jų energijos kiekiu ir nusiteikimu, o kartu ir mūsų pačių savijauta. 

O jeigu vigi nusižengėte taisyklėms ir sušėrėte augintiniui maisto iš savo lėkštės, po kurio sutriko gyvūno virškinimas ar net suviduriavo, jums padės natūralios sudėties papildai, atstatantys žarnyno veiklą.