Sveikata

Kaip apsaugoti augintinį nuo erkių?

Kaip apsaugoti augintinį nuo erkių?
Šiuo metu erkių sezonas trunka beveik visus metus, tačiau didžiausias šių parazitų aktyvumas yra pavasarį ir rudenį. Taigi jūsų augintiniai dabar yra labiausiai paveikti erkių įkandimų, kurie perneša sveikatai ir gyvybei pavojingas ligas. Bet galite išgelbėti savo šuns sveikatą ir apsaugoti jį veiksmingais preparatais. Tačiau kaip išsirinkti erkinį vaistą, tinkantį jūsų augintiniui? Preparatų pasirinkimas yra labai didelis t.y.: lašai, purškalai, apykaklės, tabletės. Pasirinkite priemones, atitinkančias gyvūno amžių, sveikatą, dydį.

Lašai nuo erkių

Populiariausi yra įvairių rūšių lašai, kuriuos reikia lašinti ant sprando. Juose yra vabzdžiui nuodingų, o saugių mūsų augintiniui medžiagų. Galima pasirinkti vieną ar kelis komponentus turinčius preparatus, iš kurių pastarieji dažniausiai būna veiksmingesni. Preparatas parenkamas dozėmis pagal svorį, praskyrus kailį, reikia užlašinti tiesiai ant odos ties sprandu (tai yra tokia vieta, kurios gyvūnas negalėtų išlaižyti), o didesniems šunims – ir išilgai stuburo. Naudojant lašus, labai svarbu reguliariai vartoti juos, nes jie galioja iki keturių savaičių. Kai kurios lašų priemones taip pat galima įsigyti kaip purškalą, tačiau turėtumėte atidžiai perskaityti vartojimo instrukcijas, nes juose yra maža vaisto koncentracija ir jie dažniausiai tinka šuniukams, kačiukams ir suaugusiems gyvūnams, sveriantiems kelis kilogramus.

Apykaklės nuo erkių

Dar viena gana populiari apsaugos forma yra apykaklės nuo erkių. Prekybos centruose galite susidurti su tokiomis, kurios kainuoja vos kelis eurus, tačiau jos veikia tik kaip atgrasymo priemonė ir yra gana silpnos, todėl jos neužtikrina tinkamos apsaugos. Apykaklės, turinčios insekticidinį poveikį, deja, yra brangesnės, tačiau tikrai vertos savo kainos. Skirtingai nuo lašų, šios priemonės nereikalauja nuolatinio budrumo, nes jų veikimo trukmė yra 5 – 8 mėnesiai, priklausomai nuo rūšies. Prieš maudymą rekomenduojama jį nuimti. Reikėtų žiūrėti, kad apykaklė būtų švari, nes kai ji yra padengta purvo sluoksniu, ji veikia daug silpniau. Ją galima švelniai nušluostyti drėgnu vatos tamponėliu.

Tabletės nuo erkių 

Pakankamai nauja nuo blusų ir erkių priemonė yra tabletės, vartojamos per burną skanėstų pavidalu. Jos veikia nuo 4 iki 12 savaičių, priklausomai nuo jų rūšies. Jos yra gana veiksmingos, tačiau, kaip ir lašų atveju, svarbu jas reguliariai vartoti, kad nebūtų pertraukos tarp veikliosios medžiagos veikimo, dėl kurios mūsų augintinis gali pasigauti erkę. Nerekomenduojama tablečių naudoti gyvūnams, turintiems virškinimo sistemos problemų, o gyvūnams, sergantiems kepenų nepakankamumu ar kitomis ligomis, prieš vartojimą būtina pasitarti su veterinarijos gydytoju.

Apsauga nuo erkių yra būtina ne tik pasivaikščiojimams miškuose ir laukuose, taip pat parkuose. Turinti omenyje tai, kad jokia priemonė negarantuoja šimtaprocentinės apsaugos, verta atidžiai apžiūrėti šuns po kiekvieno pasivaikščiojimo. Tinkama profilaktika nuo erkių užtikrina mūsų augintinių saugumą bei apsaugo nuo erkių platinamų ligų.