Mityba

Augalai ir jų nauda mūsų augintiniams

Augalai ir jų nauda mūsų augintiniams
Turintys augintinių, ypač, jei domisi gamtos gėrybėmis ir patys jau naudoja augalinius ir fitoterapinius produktus, pradeda ieškoti, kaip švelnesniu bei natūralesniu būdu pasirūpinti ir savo gyvūnais. Gydomosios žolės yra ypatingų savybių turintys augalai. Jos iš tikrųjų veiksmingos tam tikrų patologijų prevencijai ar joms gydyti. Tačiau kokios gi jų savybės? Tuojau viską sužinosite! Šiuo metu dėl savo teikiamų privalumų fitoterapija ir vėl populiari. Savaime suprantama, norint augalus naudoti gydomaisiais tikslais, reikia specialistų patarimų ir žinių.

Kas yra fitoterapija?

Fitoterapija yra netradicinės medicinos dalis, ji taikoma kai kurioms ligoms gydyti naudojantis vaistiniu augalų poveikiu. Augaluose gali būti kelios dešimtys cheminių medžiagų. Kai kurių poveikis farmakologiniu požiūriu yra unikalus ir stiprus, vaistų pramonėje jie naudojami naujiems gaminiams kurti. Aktyvių savybių gali turėti visas augalas arba tik tam tikros jo dalys: šaknys, stiebai, lapai, sėklos, vaisiai ar pumpurai.

Tūkstančius metų augalai užėmė privilegijuotą vietą gydant gyvūnus, tačiau pastaruosius penkiasdešimt metų svarbią poziciją veterinarinių vaistų arsenale užsitikrino cheminiai vaistai. Fitoterapija gali būti plačiai ir veiksmingai taikoma ir veterinarijos srityje: naminiams augintiniams bei ūkiniams gyvūnams.

Kai kurie augalai turi terapiniams tikslams panaudotinų vaistinių savybių. Vis dėlto reikia būti atsargiems! Privalu išlikti budriems, nes mūsų gyvūnams jie gali būti toksiški. Naudojant augalus ir žoles veterinariniais sumetimais reikalingas ypatingas atidumas. Būtinos specifinės farmakokinetikos ir farmakodinamikos žinios, be to, negalima remtis gydant žmones naudojamomis žiniomis.

Akivaizdu, kad šunų ir kačių fiziologija bei medžiagų apykaita skiriasi nuo žmogaus. Tokį skirtumą galima matyti ir esant kepenų fermentų nepakankamumui, dėl kurio kai kurios aktyvios augalų medžiagos tampa toksiškos, nors žmonėms jos tokio poveikio neturi. Pavyzdys – gyvūnams toksiški lelijinių šeimos augalai (svogūnai, česnakai ir porai), taip pat kakava.

Fitoterapija nėra stebuklingas sprendimas ir neturi būti naudojama vietoje veterinaro konsultacijos ir (ar) veterinarinio gydymo. Gydomųjų vaistų naudingosios savybės gali būti papildomai naudojamos prie pagrindinio patologijos gydymo, siekiant pagerinti gyvūno sveikatą ir gerą savijautą.

Be to, fitoterapijos šalutinis poveikis paprastai gerokai mažesnis nei tradicinės medicinos pramonės vaistų poveikis. Būtent šiuo požiūriu fitoterapija iš tikrųjų ir yra įdomi gyvūnų gydymo srityje bei pageidaujama jų šeimininkų. Gali būti taikomas ilgalaikis gydymas, o jį taikant kartu su tradicinės medicinos vaistais kartais pavyksta sumažinti vartotinas dozes.

Kokia augalų nauda šunims ir katėms? 

Fitoterapijos naudojimas veterinarijoje kilo iš gyvūnų stebėjimo gamtoje – jie instinktyviai žino, kurie augalai gali pagelbėti. Kas nėra matęs vis žolę ėdančios katės, kad išsivalytų skrandį nuo plaukų, per ilgą laiką susikaupusių nuodugniai švarinantis ir laižantis kailį? Nurytą žolę katės vėliau išvemia kartu su skrandžio sultimis sulipintų plaukų gniutulu, taip jį ištuštindamos.

Katės itin mėgsta virškinimo lengvinamąjį ir raminamąjį poveikį turintį augalą Nepeta cataria (paprastoji katžolė). Jis gyvūną veikia ir stimuliuojamai: katės jį uosto, laižo, žiaumoja, žaidžia su juo ir užsigula. Net vyresnės ją prarijusios katės, atrodo, atgauna jėgas ir tampa žaismingos. Dėl savo patrauklumo katėms Nepeta cataria vadinama kačių žole, šios jos instinktyviai ieško ir gauna fizinę naudą: augalas gerina peristaltiką ir virškinimą, jame gausu folio rūgšties. Taip pat turi ir psichologinį poveikį: kačių žolė jas tonizuoja, atpalaiduoja ir daro gyvesnes.

Kiti gyvūnai taip pat naudojasi kai kuriais augalais higienos ar gydymo poreikiams patenkinti: šunys ėda gaivinamąjį ir žarnyno valomąjį poveikį turinčias dedešvas (Malva silvestris). Kai kurie paukščiai suka lizdą iš tabako lapų (Nicotiana tabacum), kuris turi vabzdžių atgrasomąjį poveikį.

Neabejotina, kad gebėjimas naudotis gydomaisiais augalais gyvūnams yra įgimtas, nors ir tiksliai nežinome, kaip jie jį įgyja. Turbūt tai buvo ir pirmykščių žmonių prerogatyva, tik vėliau, tapę civilizuotais, jie iš dalies prarado šį instinktą.

Gydomieji augalai užima privilegijuotą vietą rūpinantis gyvūnais, ypač pagelbėdami medžiagų apykaitos, jų poveikio biologinėms funkcijoms ir reguliavimo mechanizmų srityje, taip pat naudojantis jų plačiomis ir įvairiomis galimybėmis: nuo infekcijų, nuo uždegimo, nuo parazitų, esant virškinimo, odos, imuniteto, elgesio problemoms.

Atsižvelgiant į kiekvieno augalo būdingas charakteristikas, jų mišiniai naudojami funkcionaliajam pašarui gaminti.

Augalais taip pat galima reguliuoti imuninę sistemą kaip atsaką į uždegimą. Augaluose yra ir antioksidacinio poveikio medžiagų, kurios mažina laisvųjų radikalų kiekį – dėl jų kyla ląsteles pažeidžiančios grandininės reakcijos.

Toliau pateikiamoje lentelėje rasite augalų savybes:

Augalai

Poveikis

Simptomai, negalavimai, ligos

Alijošiai

Gydo žaizdas, drėkina

Žaizdos, skrandžio opos

Artišokai

Stimuliuoja kepenis, tulžį, virškinimą, pagerina kepenų veiklą

Virškinimo problemos, poreikis valyti kepenis, pagerinti jų veiklą

Bambukai

Atstato mineralų kiekį, turi silicio

Minkština gyslas, raiščius, tvirtina kremzlinį audinį

Kvapieji čilmedžiai

Pagerina kepenų veiklą, didina tulžies gamybą ir srautą į tulžies pūslę, skatina tulžies išskyrimą, veikia prieš parazitines kirmėles

Kepenų nepakankamumas, lėtas virškinimas, apvaliosios kirmėlės

Vaistinės agurklės

Polinesočiųjų riebalų rūgštys ir vitaminai A, D, E, K

Esant riebalų rūgščių (omega 6 ir omega 3) trūkumui, dermatologinėms problemos

Miltinės meškauogės

Antiseptikas esant šlapimo takų uždegimams, varo šlapimą

Šlapimo takų uždegimas, lėtinis prostatitas

Spanguolės

Slopina bakterijų skverbimąsi, turi antimikrobinį, antioksidacinį poveikį

Šlapimo takų infekcijos

Juodieji serbentai

Veikia priešuždegimiškai, nuo skausmo, viduriavimo, turi antioksidacinį poveikį

Sąnarių uždegimai, viduriavimas, nuovargis

Kliedmis

Skatina tulžies, šlapimo išskyrimą

Vidurių užkietėjimas, tulžies veiklos ir išsiskyrimo stimuliavimas, šlapimo takų problemos

Pankolis

Antispazminis, virškinimo skatinamasis poveikis, didina tulžies gamybą ir srautą į tulžies pūslę

Nevirškinimas, spazmai virškinant, ribota žarnyno fermentacija

Inkaruočiai

Nuo uždegimo, skausmo, mažina hiperlipidemiją

Sąnarių skausmas ir uždegimas, antsvoris

Linai 

Vidurių atpalaiduojamasis, raminamasis poveikis, turi nesočiųjų riebalų rūgščių

Vidurių užkietėjimas, virškinimo trakto uždegimas, papildymas omega 3 rūgštimis

Dilgėlės

Tonizuoja, valo, suteikia trūkstamų mineralinių medžiagų, nuo uždegimo, turi hemostatinį, analgetinį, antialerginį poveikį

Silpnumas, sveikimo po ligos metas, pasiruošimas varžyboms, reumatas, hemoragijos, alerginis dermatitas, kailio atauginimas.

Balkšvieji gysločiai

Turi laksacinį poveikį šalinant išmatas, mažina alkio jausmą, skatina tranzitą

Viduriavimas, vidurių užkietėjimas

Pelkinė vingiorykštė

Turi diuretinį, antibakterinį poveikį, naudojama nuo uždegimo, imunomoduliatorius, skatina žaizdų gijimą, malšina skausmą

Uždegiminiai ir skausmingi artrito paūmėjimai, raumenų skausmai, vandens sulaikymas

Rozmarinai

Didina tulžies gamybą ir srautą į tulžies pūslę, skatina tulžies išskyrimą, kepenų ląstelių atsinaujinimą, mukolitikas, palengvina atsikosėjimą, žaizdų gijimą, antioksidantas

Kepenų veiklos gerinimas, hepatitas, bronchitas, šlapias kosulys, žaizdos

Liepžiedžiai

Turi sedacinį, anksiolitinį, antispazminį poveikį

Atsipalaidavimas


Augalai, turintys gydomųjų savybių, padeda mažinti virškinimo, dermatologinius, šlapimo takų, sąnarių ar kitų negalavimų simptomus. Šunims ir katėms skirtas pašaras, kurio sudėtyje yra augalų ekstraktų ar augalų, žinomų dėl jų specifinių maistinių medžiagų, priskiriamas prie funkcinio pašaro. Tokiame funkcionaliajame maiste yra aktyviųjų medžiagų, būtinų optimaliai augintinio sveikatai užtikrinti.

Fitoterapija veterinarijoje

Tai puikus įrankis tradicinei medicinai papildyti. Kartais netgi visiškai ją pakeičiantis. Jis patogus, o reguliariai ir iš anksto pradėjus šerti gyvūną net gali užkirsti kelią kai kurioms patologijoms.

Holistinis maistas šunims

Holistinis maistas katėms