Priežiūra

Augintinių burnos higiena: rūpinkimės kasdien, kad nereikėtų gailėtis

Augintinių burnos higiena: rūpinkimės kasdien, kad nereikėtų gailėtis
Įprasta, kad kasdien bent 2 kartus per dieną valomės dantis. Ne šiaip praskalaujame vandeniu, bet valomės šepetėliu ir dantų pasta, po to naudojame siūlą ar tarpdančių šepetėlį, burnos skalavimo skystį. Ar bent dalį šios rutinos atliekate savo augintiniams? Tiek kačių, tiek šunų dantis ir burną reikia prižiūrėti kasdien, kad užkirstumėte kelią ligoms ir uždegimams. Apleista burnos higiena gresia dantų pašalinimu, širdies, inkstų, kepenų ligomis. Kaip tinkamai prižiūrėti augintinio dantis – skaitykite, įsiminkite ir imkitės veiksmų.

Kaip atrodo sveiki šuns, katės dantys ir dantenos?

Pirmiausia žinokite, kaip atrodo sveiki gyvūno dantys ir burna. Sveikas šuo turi 42 švarius ir sveikus dantis. Ant dantų neturi būti jokių pakitimų ar dėmių, liežuvis – drėgnas ir lygus. Dantenos įprastai būna lašišos spalvos. Tiesa, kai kurių veislių šunų dantenos natūraliai yra tamsios. Jei matote pažeistų dantenų, ryškiai raudonų audinių – kreipkitės į veterinarą.

Suaugusi katė turi 30 dantų, jie turi būti balti, dantenose neturėtų būti jokių opų ar pažeidimų. Dantenos –rausvos, be patinimų, nekraujuoti. Jei pastebite opų, galbūt jūsų katei stomatitas – skausmingas katės burnos ir dantenų uždegimas. Kai įtariate ligą, iš karto kreipkitės į veterinarijos gydytoją. Sveikos katės ar šuns burna taip pat neturėtų skleisti jokio kvapo.

Šuns burnos higiena namuose

O dabar metas įprasti prie kasdienės rutinos. Kaip pripratinti šunį prie naujos rutinos? Jei niekada nesate valę šuniui dantų, pirmiausia pirštu braukite per juos, leiskite apsiprasti tiek augintiniui, tiek pačiam. Tada pripratinkite prie gyvūnams skirto dantų šepetėlio – pirma leiskite jį apuostyti, palaižyti. Šis pažindinamas gali trukti kelias dienas.

Kai šuo apsiprato su nauju įrankiu, pakelkite šuns lūpas ir išvalykite pirmiausia priekinius dantis. Lėtai judėkite į burnos galą. Nepamirškite naudoti gyvūnams skirtos dantų pastos, pavyzdžiui, „Anibio Zahncreme“. Ji specialiai sukurta taip, kad dantų valymas keturkojui būtų kuo malonesnis. Atminkite: niekada gyvūnams nenaudokite žmonėms skirtos dantų pastos, nes ingredientai gali sudirginti skrandį. Šuns dantis valyti reikia kasdien. Papildomai rekomenduojama duoti graužti specialius dantims skirtus skanėstus, kaulus ar žaislus. Kasdienė burnos priežiūra padės išvengti ar bent atitolinti ligas. Jei šeimininkui nepavyksta augintinio dantų išvalyti du kartus dienoje, į pagalbą reiktų pasitelkti papildomas priemones, apsaugančias nuo dantų apnašų ir akmenų susidarymo bei palaikančias sveikas dantenas, pvz., Dr. Clauder‘s serumą, kuriame yra spanguolių ekstrakto ir sidabro mikrodalelių derinys, efektyviai kovojantis su streptokoku ir užkertantis kelią apnašų susidarymui. Sidabro mikrodalelės turi dezinfekuojantį ir priešuždegiminį poveikį, todėl palaiko sveikas dantenas.

Katės burnos higiena namuose

Katės dar labiau nei šunys gali priešintis burnos valymui, bet pratinkite prie to. Dantų ir burnos priežiūra prailgins katės gyvenimą. Taip pat sumažinsite stresą, kurį ji patirtų kamuojama skausmų ir vežama pas veterinarą. Katės dantis pirma pasimokykite valyti marle apvyniotu pirštu. Galite pamirkyti audinio skiautelę tuno sultyse. Vėliau naudokite gyvūnams skirtą dantų pastą, kuri paskaninta mėsa. Niekada katės dantų nevalykite dantų siūlu – rizikuojate, kad gyvūnas užsprings arba bus pažeistas žarnynas. Po dantų valymo katės dantenas pamasažuokite – atitolinsite dantenų problemas.

Katėms galima duoti specialių priemonių su vitaminais ir antiseptikais, kurie kovoja su burnos bakterijomis. Galite įsigyti specialių burnos purškiklių, kurie mažina apnašas ir akmenis arba skysčių, kurie pilami į lakamą vandenį.

Dažnos kačių ir šunų burnos ligos: gingvitas ir periodontitas

Skatiname ir patiems, ir augintiniams taip priprasti prie burnos higienos, kad ji taptų įprasta rutina. Tačiau nepaisant jūsų nuoširdaus darbo namuose, maždaug kartą per metus nuvežkite gyvūną pas veterinarą profesionaliai burnos higienai. Tai padės išvengti sudėtingų ligų – gingvito, periodontito. Nors iš pažiūros dantys atrodo šviesūs ir sveiki, bet po dantenomis gali formuotis uždegimas.

Gingivitas yra dantenų uždegimas, kuris susidaro dėl prastos burnos higienos. Uždegimą lemia tai, kad neišvalyti maisto likučiai palieka ant dantų apnašas ir bakterijas, kurios ilgainiui sukelia uždegimą.

Dantenų uždegimo požymiai: 

  • prastas kvapas iš snukio
  • seilėtekis
  • gyvūnas prastai kramto ėdalą
  • jis apatiškas, nenoriai ėda.

Negydomas uždegimas gali išsiplėtoti į paradontozę. Tai pavojinga ir gana dažna vyresnių šunų dantenų liga, kurią gali sukelti negydytas gingivitas.

Paradontozę išduos:

  • blogas kvapas
  • geltona plėvelė ant dantų
  • gyvūnas nebegraužia žaislų, trina snukį į daiktus
  • neleidžia liestis prie snukio, gyvūno paakiai, skruostai patinę.

Kasdienė, nuosekli augintinių dantų ir burnos priežiūra ne tik padės išvengti nemalonaus kvapo iš snukio, bet svarbiausia – užkirs kelią svarbių organų pažeidimams. Bakterijos iš burnos lengvai gali patekti į kraujo sistemą, pažeisti širdis ar inkstus. Valykite dantis kasdien specialiu šepetėliu ir gyvūnui skirta pasta, kad išvengtumėte akmenų, apnašų ir uždegimų. Dantenų susirgimai dažnai yra skausmingi, dėl jų gyvūnas ne tik praranda apetitą, bet ir pasikeičia jo būdas.