Priežiūra

Auksaspalvis retriveris

Auksaspalvis retriveris
Auksaspalvis retriveris – viena populiariausių veislių tarp šunų mylėtojų tiek Lietuvoje, tiek Europoje. Švelnus ir meilus auksaspalvis retriveris yra idealus kompanionas šeimai su vaikais!

Auksaspalvio retriverio kilmė

Anglų kilmės auksaspalvis retriveris atsirado XIX a. pradžioje sukryžminus lygiaplaukį retriverį ir airių seterį, kuris buvo naudojamas darbui ir medžioklei.

Šios veislės šunys yra labai protingi ir ramūs, pasižymi universalumu ir gebėjimu lengvai paklusti dresūrai įvairiose srityse. Atitinkamai dresuojant šie šunys tampa paklusnesni, gali gelbėti į nelaimę patekusius žmones, padėti akliesiems ar neįgaliesiems, taip pat sekti įtartinus asmenis.


Auksaspalvio retriverio charakteris

Auksaspalviai retriveriai yra mėgstantys bendrauti šunys, kuriems reikia daug dėmesio ir meilės. Jie yra vertinami dėl savo žaismingumo, todėl yra puikus pasirinkimas asmenims, ketinantiems pirmą kartą priglausti šunį.

Šios veislės šunys stipriai prisiriša prie šeimininkų ir yra ištikimi, jiems reikia daug dėmesio, meilės ir nuolatinės stimuliacijos. Svarbu anksti socializuoti ir auklėti šios veislės šunį, kad jo užsispyrimas ir nepriklausoma prigimtis neimtų viršaus. Todėl su auksaspalvio retriverio veislės šunimi reikia kantrybės.

Auksaspalviai retriveriai – labai meilūs šunys, mėgstantys žaisti su vaikais. Dėl ramaus būdo ir tylumo jie puikiai tinka augintinių terapijai, taip pat tinka kaip šunys vedliai akliesiems ir kaip keturkojai draugai pagyvenusiems žmonėms. Auksaspalviai retriveriai gerai sutaria su kitais šunimis ir įvairiais kitais gyvūnais.

Šiuos šunis reikia mankštinti, tai reiškia, kad juos reikia dažnai vesti pasivaikščioti. Nors auksaspalviai retriveriai lengvai prisitaiko ir gali gyventi bute, fizinis aktyvumas jiems yra būtinas norint palaikyti gerą fizinę formą. Šie šunys mėgsta pasipliuškenti vandenyje, todėl noriai seka paskui savo šeimininką net panardyti.

Auksaspalvių retriverių sudėjimas ir kailis

Auksaspalvio retriverio veislės šuns ūgis ir svoris priklauso nuo lyties (patinų ūgis ties ketera – 56–61 cm, patelių – 51–56 cm, svoris 27–34 kg). Tai proporcingas, raumeningas vidutinio dydžio šuo su nukarusiomis ausimis ir uodega, užriesta ties nugara, siekiančia net kulkšnis, bet niekada nenusvyrančia.

Šios veislės šunys pasižymi ilgaplaukiu kailiu, kuris gali būti lygus arba banguotas, su plaukais, kurie yra tarsi kutai, dengiantys neperšlampamą poplaukį, apsaugantį nuo vandens ir šalčio. Auksaspalvių retriverių letenos yra su plėvelėmis tarp pirštų, o uodegą jie naudoja kaip irklą, padedantį lengviau plaukti vandenyje.

Kailio spalvos. Kailio spalva gali vyrauti nuo auksinės iki kreminės, kartais gali būti su baltais plaukeliais ant krūtinės.

Specifiniai auksaspalvių retriverių sveikatos poreikiai

Auksaspalviai retriveriai lengvai prisitaiko prie gyvenimo bute, tačiau tai jiems netrukdo sportuoti lauke, jei įmanoma, geriausia prie vandens telkinių, kuriuos jie ypač mėgsta. Šios veislės šunims išties reikia nukreipti savo perteklinę energiją.

Auksaspalvis retriveris

  • dėl savo elegancijos,
  • gerumo,
  • švelnaus ir ramaus būdo

gali būti idealus šuo. Skiriant jam tinkamą dėmesį ir priežiūrą šis šuo gali gyventi iki 15 metų.

Auksaspalviai retriveriai linkę priaugti svorio. Dėl nutukimo atsiranda judėjimo sunkumų ir sutrumpėja gyvenimo trukmė. Šie šunys nemažai ėda, todėl itin svarbu jiems duoti tinkamo šunų ėdalo, siekiant neleisti jiems priaugti perteklinio svorio, kuris, deja, nepadeda palaikyti optimalios sveikatos.

Šie gražūs šunys taip pat linkę į sąnarių problemas, įskaitant displaziją (alkūnės, klubo sąnario). Šis sutrikimas apima nenormalų skeleto vystymąsi ir gali būti paveldimas. Todėl palaikykite savo šuns fizinę formą užtikrindami jo tinkamą mitybą; žiūrėkite, kad šuo pernelyg nepervargtų augdamas. Šios ligos taip pat galima išvengti laikant šunį aplinkoje, kur yra mažai drėgmės.

Kita auksaspalvių retriverių silpnoji vieta – širdis. Širdies ir kraujagyslių sutrikimai dažnai pasireiškia auksaspalviams retriveriams, tačiau įprastai tai jiems nesukelia ypatingų problemų. Tačiau patikrinti sveikatą gali būti naudinga.

Šios veislės šunims taip pat būdingos šios galimai paveldimos ligos: ichtiozė (odos sluoksnio defektas) ir katarakta.

Susipažinus su auksaspalvio retriverio poreikiais ir pagrindinėmis sveikatos problemomis, belieka tiesiog juo rūpintis ir laikytis tam tikrų rekomendacijų.

Tinkama, subalansuota ir kokybiška mityba yra labai svarbi šuns vystymuisi.

Norint patenkinti visus šuns poreikius, rekomenduojame jį šerti:

Jaunus 

Suaugusius 

Senjorus ir turinčius viršsvorį