Sveikata

Kaip natūraliai ir užtikrintai apsaugoti gyvūnus nuo įkyrių parazitų

Kaip natūraliai ir užtikrintai apsaugoti gyvūnus nuo įkyrių parazitų
Šylant orams daugiau laiko leidžiame lauke, gamtoje vis daugiau laiko būname su augintiniais. Šis pasikeitęs laisvalaikis – tikras triumfas ektoparazitams – erkėms, blusoms, utėlėms, plaukagraužiams. Lietuvoje daugiausiai kalbama apie erkes, nes jos platina sudėtingas ir netgi mirtinas ligas – babeziozę, Laimo ligą, erlichiozę, erkinį encefalitą ir kt. Parazitais gali užsikrėsti visi naminiai gyvūnai, ypač, jei būna ne namuose. Daugiausia laiko leidžia lauke šunys, bet nuo parazitų neapsaugotos nei lauke mėgstančios pabūti katės, nei triušiai, jūrų kiaulytės ir kiti gyvūnai. Priemonių nuo ektoparazitų rinkoje gausu, bet mes rekomenduojame rinktis natūralių priemonių, kurios nekenktų nei gyvūnams, nei gamtai, derinius.

Nematomas mirtinas priešas – erkės 

Pirmiausia reikia pažinti savo priešą, kad žinotum, kaip jį įveikti. Erkės dažniausiai gyvena miškuose, soduose, ganyklose, neprižiūrimose ir netvarkomose vietose. Erkėms gyventi ypač palanki aukšta, nešienaujama žolė. Užtenka vos 5 laipsnių šilumos, kad šie kraujasiurbiai būtų aktyvūs! Parazitai į naminio augintinio odą įsiurbia be jokio skausmo, kadangi seilėse yra nuskausminančiųjų medžiagų. Priešas veikia tyliai ir po kailiu beveik nematomas. 

Erkių sukeliamos ligos yra pavojingos ne tik mums, žmonėms, bet ir mūsų mylimiems augintiniams. Erkės perneša parazitinę ligą babeziozę, kuria kasmet suserga gyvūnai. Parazitai platina ir pavojingąjį encefalitą, erlichiozę. Vienintelis būdas išvengti šių pavojingų susirgimų yra tinkama apsauga nuo ektoparazitų. Šiuolaikinių priemonių įvairovė nuo erkių tikrai didelė: repelentai, antkakliai, lašai, pakabukai ir kitos.

Česnakas ir eteriniai aliejai – natūraliai apsaugai nuo erkių 

Raginame ieškoti ir rinktis natūralias priemones arba jų derinius, jei žinote, kad daug lankysitės su gyvūnu atokiose vietose, būsite aukštoje žolėje. Viena medžiagų, kurios verta ieškoti ektoparazitams atbaidyti skirtose priemonėse – česnakas. Jis atgrasus tiek blusoms, tiek erkėms. Česnakus įtraukite į gyvūnų mitybą, kad išvengtumėte vidaus ir išorės parazitų. Jei augintinis ignoruoja ėdalą su česnakais, galite naudoti papildus, kuriuose yra šio vaistinio augalo. Tam puikiai tinka Vokietijos gamintojo „Dr. Clauder‘s“ česnakų granulės katėms ir šunims, kurios sumažina išorinių kenkėjų išpuolių riziką. 

Kita natūrali apsauga nuo ektoparazitų – antkakliai su natūralios kilmės ekstraktais. Prancūzų gamintojo „Francodex“ antkakliuose šunims ir katėms yra levandinų eterinio aliejaus, kurio savybės panašios kaip tikrųjų levandų eterinio aliejaus, tik šis pasižymi aštresniu aromatu, labiau juntama kamparų nata. Kita sudedamoji dalis – margosa ekstraktas, natūraliai randamas indinio nimbamedžio (lot. Azadirachta indica) sėklose. Šių veikliųjų medžiagų derinys padeda natūraliai apsaugoti jūsų augintinius nuo apsikrėtimo išoriniais parazitais. 

Antkakliai, ultragarsiniai pakabukai, lašai, tirpalai nuo parazitų naudojami prieš išeinant į lauką su augintiniu. Atbaidymas būtinas, todėl pasirūpinkite, kad, jei įmanoma, gyvūnas „neštųsi“ su savimi česnakų kvapą ir dėvėtų specialų antkaklį arba būtų užlašinti ektoparazitų nekenčiami preparatai. Jei įtariate, kad šių priemonių derinio negana – grįžę iš nuotykių išmaudykite gyvūną specialiu šampūnu nuo erkių ir blusų. Būtina, kad šampūnas pasiektų odą, nes parazitai įsisiurbia būtent ten. Ieškokite natūralaus šampūno su eteriniais aliejais – citrinžolėmis, cinamonais, kedrais ir kitais aliejais, kurie išgins neprašytus svečius. 

Antiparazitinių priemonių derinys naminiams gyvūnams padės užtikrinti, kad į namus neparsinešate pavojingų gyvių. Ypač saugokitės erkių, kurios nešioja netgi mirtinas ligas. Jų gali pasigauti bet kuris į lauką išvedamas naminis augintinis.