Priežiūra

Pirmosios gyvūnų maudynės: 7 svarbūs žingsniai

Pirmosios gyvūnų maudynės: 7 svarbūs žingsniai
Gyvūnai dovanoja mums smagias patirtis ir kartais mažų išdaigų. Kačiuko ar šuniuko priežiūra dar sudėtingesnė nei suaugusio gyvūno – gali tekti paaukoti miegą, tvarkytis daugiau nei įprasta, saugoti daiktus. Švarinimas – viena priežiūros dalių, kuri ypač svarbi mažylių sveikatai. Katė patelė pirmosiomis savaitėmis pati pasirūpina savo kačiukų priežiūra, o vėliau pratinti juos prie vandens reikėtų ilgai nelaukiant. Šuniukų maudymas po atskyrimo nuo kalytės taip pat reikalingas norint išlaikyti švarą. Kada ir kaip prausti mažylius – mūsų patarimai pažingsniui.

1 žingsnis

Kačiuką, šuniuką pirmą sykį maudykite sulaukę 8 savaičių 

8 savaitės – sulaukus maždaug tokio amžiaus galite pirmą sykį išmaudyti kačiuką ar šuniuką. Jei iki to laiko matote, kad mažylis išsitepęs, valykite jį drėgna šluoste. 8 savaitės yra laikas, kai jaunikliai atjunka nuo patelės, jie patys ėda, domisi aplinka. Sulaukę 8 savaičių imkite pratinti tiek katės, tiek šuns mažylį prie vonios ir vandens, kad vėlesniame amžiuje nekiltų problemų. 

2 žingsnis 

Paruoškite mažylio prausimo vietą 

Sušildykite maudynių vietą – padidinkite šildymą arba prileiskite karšto vandens į vonią. Garai sušildys erdvę. Mažylį geriausia prausti vonioje, nes iš jos jis negalės iššokti. Tačiau prieš paimdami gyvūną vandenį išleiskite, dugną nusausinkite. Patieskite neslystantį kilimėlį, jei prausyklos paviršius slidus. Uždarykite duris, kad jis negalėtų išbėgti. 

3 žingsnis 

Šuniuko, kačiuko pratinimas prie vandens 

Pirmiausia pastatykite keturiomis mažylį į sausą vonią ar vonelę, leiskite apsidairyti, apuostyti objektus. Tada pilkite šiltą (ne karštą) vandenį ant letenėlių, patys laikydami augintinį už pilvo. Gyvūnėlį švelniai glostykite, kalbėkite ramiu balsu. Jei jis nesiblaško – duokite skanėstą. Jei augintinis panikuoja pajutęs vandenį, nekiškite skanėstų ir nekankinkite – ramiai išimkite iš vandens ir pabandykite kitą dieną. 

4 žingsnis 

Kokias priemones naudoti maudant kačiuką, šuniuką? 

Pirmą sykį galite naudoti tik vandenį. Kitą sykį maudykite kačiuką, šuniuką su jiems skirtais šampūnais, o esant reikalui naudokite ir kondicionierių, kaukę. 

Gyvūnų kailio priežiūros priemones reikėtų rinktis pagal kailio tipą. Trumpaplaukiams reikėtų valančio šampūno išplauti riebalų perteklių, ilgaplaukiams drėkinančio šampūno. Ieškokite natūralių priemonių be cheminių priedų ir jokiu būdu nenaudokite savo šampūno gyvūnams – jis bus per stiprus ir gali sukelti alergines reakcijas. Prancūziškos „Anju Beaute“ kosmetikos gyvūnams priemonių sudėtis papildyta organiškais aliejais. Specialiai mažyliams sukurtas „Anju Beaute“ šampūnas iš klasikinės jų linijos su vanile užtikrina švelnų kailiuko ir odos valymą. Pasifloros ir provitaminai sustiprina odos apsaugą, o kailis po plovimo žvilga. Dėl švelnios sudėties po maudymo keturkojo odos pH išlieka subalansuotas. „Anju Beaute“ kreminės tekstūros šampūną kačiukams ir šuniukams paprasta naudoti, o dėl jo ypatingos formulės galite naudoti taip dažnai, kaip reikia. 

„Anju Beaute“ taip pat siūlo priežiūros priemones, kurios sprendžia konkrečias odos ar kailio problemas, pavyzdžiui, gyvūnų seborėją (pleiskanas), nušiurusį kailį, sąvėlas, stiprina kailio spalvą. 

5 žingsnis 

Malonios pirmosios šuns, katės maudynės 

Kad ir kokį natūralų šampūną pasirinksite, saugokite, kad putos nepatektų į akis, snukį, ausis. Šunims į ausis patekus vandens gali netgi išsivystyti infekcija. Būtinai kruopščiai nuplaukite šampūną ir kondicionierių ar kitas priemones, jei naudosite. Net kai atrodo, kad gyvūnėlis jau švarus – dar sykį perplaukite kailį. Kondicionierius reikalingas, jei kailis linkęs sausėti, yra ilgas ar banguotas. Po tokios priemonės naudojimo kailio priežiūra bus gerokai trumpesnė ir sklandesnė. Prancūzų gamintojas „Anju Beaute“ siūlo kaukes ir kondicionierius, kurie lengvina iššukavimą, atstato kailio struktūrą. 

6 žingsnis 

Naminio gyvūno kailio nusausinimas 

Bendrai maudynės turėtų trukti iki 5 minučių. Po maudynių gyvūno kūno temperatūra nukris, todėl reikia jį išdžiovinti. Tačiau džiovinimas negali būti agresyvus. Nusausinkite minkštu rankšluosčiu, tada naudokite nedidelį džiovintuvą vėsia srove, nustatytą žemiausiu režimu. Įrenginį laikykite 30 cm atstumu. Šukuokite keturkojui skirtu šepečiu kailio augimo kryptimi. Po sėkmingos vonios apdovanokite skanėstu. 

7 žingsnis 

Kas kiek laiko prausti šuniuką ar kačiuką?

Maudyti šuniuką dera bent kartą per mėnesį – taip pašalinsite nešvarumus nuo kailio, purvą, blogą kvapą. Kačiuką reikėtų prausti kas 4–6 savaites, nepaisant to, kad jis pats valosi kailį. Taip išvengsite parazitų ir odos ligų. Tiesa, per dažnas prausimas gali pakenkti gyvūno kailiui – natūraliai jų oda išskiria riebalus, kurie užtikrina kailio tvirtumą, blizgesį. Jei prausite per dažnai – pažeisite pH ir kailis praras savo išvaizdą. 

Sėkmingų pirmųjų maudynių! Rekomenduojame nepraleisti pirmųjų mėnesių ir pamažu pratinti savo augintinį prie vandens. Ateityje džiaugsitės šiuo įdirbiu, nes maudynės nė vienam nekels streso.