Mityba

Probiotikų maiste nauda augintiniams

Probiotikų maiste nauda augintiniams
Moksliniais tyrimais įrodyta neabejotina probiotikų nauda žmonių žarnyno mikroflorai. O ar žinote, kad jie taip pat naudingi jūsų šuniui ar katei? Gerai subalansuota žarnyno mikroflora – vienas pagrindinių veiksnių, atsakingų už jūsų augintinio virškinimo sistemos sveikatą. Įrodyta, kad mityba, papildyta probiotikais, kurių vartojimas griežtai reglamentuojamas, yra veiksminga stabilizuojant žmonių ir gyvūnų žarnyno mikroflorą.

Kas yra mikrobiota?

Mikrobiota, dar vadinama žarnyno mikroflora, yra žarnyno sistemoje esančių mikroorganizmų, įskaitant bakterijas, visuma. Žarnynas dar vadinamas antrosiomis smegenimis. Žarnyno pusiausvyros svarbą žmogaus nuotaikai ir savijautai patvirtina šie medicininiai tyrimai:

  • 2016 m. „Inserm“ (valstybinė mokslo ir technologijų institucija) pabrėžė apsauginės mikrobiotos funkcijos svarbą autoimuninių ir uždegiminių ligų prevencijai.
  • 2015 m. medicinos mokslų daktarė, gerai žinomos knygos „Žarnyno žavumynai“ autorė Jill Enders iš Vokietijos, pabrėžė žarnyno vaidmenį laimės hormono serotonino išsiskyrimui.
  • Apskritai įvairūs mokslininkai savo moksliniuose tyrimuose prieina vieningos išvados, kad turtinga mikrobiota yra svarbi virškinimo, medžiagų apykaitos, imuninės ir neurologinės sistemų funkcijoms palaikyti.

Mikrobiota ne mažiau svarbi ir gyvūnams. 2016 m. Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) Italijoje atlikto tyrimo metu nustatyta, kad žymiai pagerėjo gyvūnų virškinimas ir maistinių medžiagų įsisavinimas, taip pat pagerėjo antipatogenų sekrecija.

Koks ėdalas puoselėtų mano katės ir (arba) šuns žarnyno mikroflorą?

Probiotikai ir jų naudojimas yra griežtai reglamentuojamas – visoje Europoje jie turi būti patvirtinti naudoti kaip zootechniniai priedai. Prancūzų gamintojo "Pro Nutrition Flatazor" šunų ėdale „Prestige“ ir kačių ėdale „Crocktail“ yra naudojamas probiotikas Enterococcus faecium (DSM 10663/ NCIMB 10415). Tai gramteigiama bakterija, paprastai aptinkama žmonių ir gyvūnų virškinimo sistemose, kurią leidžiama naudoti naminiams gyvūnams skirtame ėdale.

Kaip užtikrinti probiotikų veiksmingumą?

Neužtenka įtraukti probiotikų į maisto produkto sudėtį, nes tai negarantuoja jų veiksmingumo! Labai svarbu užtikrinti, kad šie gyvi, pažeidžiami ir naudingi mikroorganizmai išliktų gyvi kol pateks į žarnyną. Nuo ėdalo gamybos iki patekimo į gyvūno virškinimo sistemą probiotikai susiduria su įvairiausiais iššūkiais, dėl kurių jų sudėtis gali ženkliai pakisti.

Siekdama išsaugoti visas probiotiko Enterococcus faecium teigiamas savybes, įmonė „Pro-Nutrition Flatazor“ šunų ėdale „Prestige“ ir kačių ėdale „Crocktail“ naudoja specialią apsauginę technologiją, leidžiančią užtikrinti tinkamą gyvų mikroorganizmų kiekį kiekviename ėdalo dubenėlyje.

Išskirtinė mikrobiotos apsaugos technologija

Dėl šios unikalios technologijos ėdalo „Prestige“ ir „Crocktail“ sudėtyje esantys probiotikai yra apsaugoti, todėl gali išlikti gyvybingi gamybos proceso metu ir visą produkto galiojimo laiką. Toks gamybos būdas išsaugo probiotikus nesuvirškintus skrandyje – vėliau jie ištirpsta žarnyne, kad būtų paskirstyti lokaliai. Taigi, kiekvieno ėdimo metu gyvūnas gauna reikiamą gyvų mikroorganizmų kiekį tinkamoje vietoje, kad virškinimo funkcija būtų optimali.

Virškinimo sveikata ir komfortas: akivaizdi probiotikų nauda

Vartojant probiotikus stabilizuojama žarnyno mikroflora ir sumažinama virškinimo sutrikimų rizika. Šunų ėdalo „Prestige“ ir kačių ėdalo „Crocktail“ receptūrose naudojamų Enterococcus faecium probiotikų ir prebiotikų derinys užtikrina optimalų virškinimo komfortą: optimizuojamas išmatų susidarymas, išmatos tampa tvirtesnės, sumažėja nemalonus išmatų kvapas ir vidurių pūtimas, taip pat išvengiama virškinamojo trakto dirginimo.

Nepainiokite probiotikų ir prebiotikų!

Probiotikai – tai gyvi mikroorganizmai, o prebiotikai – tai medžiagos, kurios palankiai veikia žarnyno mikrofloros vystymąsi. Tai yra probiotikų maistinės medžiagos. Šiai didelei medžiagų grupei priskiriamos tokios medžiagos, kaip fruktooligosacharidai (FOS), tirpiųjų skaidulų šaltiniai (runkelių minkštimas) ir kiti junginiai, pavyzdžiui, mielės ir mielių sienelės arba augalų ekstraktai.

Prancūzų gamintojas „Pro-Nutrition Flatazor“ šiuos prebiotikus derina su probiotikais, todėl garantuoja išskirtinę šunų ėdalo „Prestige“ ir kačių ėdalo „Crocktail“ receptūrą.