Sveikata

Šunų ligos rudenį ir žiemą: kaip išvengti peršalimo ir stiprinti imunitetą

Šunų ligos rudenį ir žiemą: kaip išvengti peršalimo ir stiprinti imunitetą
Rudenį ir žiemą pasikeičia ne tik oro sąlygos, bet ir mūsų laisvalaikis. Vasarą daug laiko leidžiame lauke su savo judriais keturkojais – kartu leidžiamės į žygius, bėgiojame, maudomės. Rudenį, atvėsus orams, kai kurių pramogų tęsti nebegalima, o žiemą lauke leidimo laikas dar sutrumpėja. Viena vertus – tai gerai, nes gyvūnas apsaugomas nuo galimo peršalimo, mažiau bendrauja su potencialiai sergančiais gyvūnais, bet kartu jo imuninė sistema silpnėja dėl sauso patalpų oro ir mažesnio aktyvumo. Kokios dažniausios ligos šunis užklumpa vėsiuoju metų laiku ir kaip jų išvengti?

Šuo peršalo – kaip elgtis

Nepamirškite, kad šuo irgi gali peršalti! Kaip atpažinti augintinio peršalimą: šuo čiaudi, prasčiau ėda, šiek tiek pakilusi temperatūra. Požymiai panašūs į mūsų peršalimo požymius.

Jei peršalimas silpnas, specialiai gydyti jo nereikia. Tačiau ir jo įmanoma išvengti.

Jei lauke pučia žvarbus vėjas – trumpinkite pasivaikščiojimą. Jei gyvūnas senas ar negaluoja, yra trumpaplaukis – rudenį, žiemą aprenkite specialų paltą. Venkite šalia gyvūno naudoti buitinę chemiją, purškiklius, nerūkykite. Prasidėjus šildymui, dažniau vėdinkite patalpas arba įsijunkite drėkintuvą. Jei gyvūnas sušalo, grįžęs iš lauko dreba, išsyk jį nusausinkite rankšluosčiu, įpikite šviežio šilto vandens. Galite išvirti natūralų mėsos sultinį be jokios druskos ar kitų prieskonių. Šerkite skrandžio neapsunkinančiu maistu. Po kelių dienų jis pasijus geriau.

Šunų otitas – ausų uždegimas

Šunų ostitas yra dažnai veterinarų diagnozuojamas ausų uždegimas. Jį reikia gydyti ir užleisti ausų negalima net pasveikus. Otitas būdingesnis šunims, kuriuos kamuoja atopinis dermatitas, kurie linkę į alergijas maistui. Dermatitą galite raminti tiek iš išorės, tiek iš vidaus, į šuns mitybą įtraukdami nesočiųjų riebiųjų rūgščių. Jų yra „ANIBIO Lachsol“ kapsulėse ir „Dr. Clauder‘s“ natūraliame lašišų aliejuje.

Dažnai uždegimas prasideda dėl nevalomų, sudrėkusių ausų. Tačiau ausies uždegimą šunims gali sukelti ir parazitai. Juos keturkojis „perima“ tiesioginio kontakto su sergančiu gyvūnu metu, tačiau gali būti perduodami ir netiesiogiai. Parazitai gali paveikti ne tik ausis, bet ir šuns pečius, galūnes. Labradoro retriveriai, vokiečių aviganiai, bišonai, pudeliai, kokerspanieliai yra labiau nei kiti veislės linkę į ausų uždegimus.

Kaip išvengti šunų otito?

  • Venkite dažno keturkojo maudymo, nes tai padidina ausų drėgmę ir atsiranda palankios sąlygos bakterijoms daugintis.
  • Maudynėms galite naudoti ausis dengiančią kepuraitę arba švelniai įkišti į ausis vatos. Jei ausys sušlapo, būtina jas sausai išvalyti.
  • Ausų priežiūrai rekomenduojame rinktis natūralias priemones, pavyzdžiui, „Otysan“ lašus su manuka medumi ar kitas.
  • Uostykite šuns ausis! Skamba juokingai, tačiau kvapas išduos gresiančią infekciją. Sveikos ausys kvapo neturi.
  • Jei reikia, lankykitės pas šunų kirpėją, kad jis iškirptų plaukus iš ausų.

Atsargiai – šunų maras ir parvovirusinis enteritas

Ostitas būdingesnis kai kurioms veislėms ir nėra labai pavojingas, bet tikrai vengtinas susirgimas. O šunų maras ir parvovirusas, nuo kurių būtina paskiepyti visų veislių šuniukus, gerokai baugesni. Šunų maras pavojingas bet kurio amžiaus keturkojams. Maras diagnozuojamas tiek jauniems šunyčiams, tiek vyresnio amžiaus šunims. Didžiausią riziką susirgti turi nevakcinuoti šunys. Šunų maru galima užsikrėsti po tiesioginio kontakto su sergančiojo išskyromis ar oro lašeliniu būdu. Dažniausiai maras, deja, baigiasi gyvūno nugaišimu. Geriausias būdas išvengti šunų maro – skiepai.

Kita pavojinga šunims liga, irgi suaktyvėjanti rudenį ir žiemą, yra parvovirusinis enteritas. Lietuvoje skiepai nuo parvoviruso privalomi, bet parvovirusinis enteritas yra viena labiausiai paplitusių ligų tarp šunų. Ji dažniausiai nustatoma 6 savaičių–6 mėnesių amžiaus šuniukams. Šis virusas ypač pavojingas tuo, kad yra labai atsparus ilgą laiką ir jo neįveikia kai kurie dezinfekantai.

Parvovirusu užsikrėsti gali bet kurios veislės keturkojai. Virusas tarp šunų plinta labai greitai. Parvovirusiniu enteritu galima užsikrėsti tiesiogiai per seiles arba išmatas, arba per aplinką, įvairius daiktus. Šį pavojingą virusą šunims gali pernešti graužikai, paukščiai, vabzdžiai.

Šunų parvovirusinis enteritas baisiausias silpną imunitetą turintiems, prastai prižiūrimiems šunims. Tačiau juo gali apsikrėsti ir prižiūrėti gyvūnai. Todėl atidžiai stebėkite savo šuns elgesį, ką jis ėda, su kokiais gyvūnais susiduria. Kadangi rudenį ir žiemą daugelio imunitetas silpsta, pasirūpinkite reikalingais vitaminais. Stiprinkite keturkojo organizmą su „ANIBIO Bronchio-Vital“ natūraliais lašais, kurie dar ir paskatins natūralų bronchų sistemos valymąsi arba, pasitarę su veterinaru, išmėginkite „Heel Vet“ homeopatinus preparatus, naudojamus virusinėmis ligoms įveikti (https://evet.lt/product/mucosa-compositum-5ml, https://evet.lt/product/engystol-5ml). Saugokime savo mielųjų augintinių sveikatą.

Aktyviam parodų lankytojui gresia šunidžių kosulys

Rudenį, žiemą daugiau leidžiant patalpose veterinarai fiksuoja ir šunidžių kosulio atvejus. Šunų infekcinis tracheobronchitas arba šunidžių kosulys, deja, taip pat plinta labai lengvai – lašeliniu būdu. Užtenka sergančiam gyvūnui praeiti pro sveiką šunį, ir pastarasis jau gali sunegaluoti. Šunidžių kosulys siejamas su masiniais gyvūnų susibūrimais uždarose vietose – parodomis, dresūros mokyklomis, šunų aikštelėmis.

Sunkiai susirgus, liga gali paveikti plaučius. Nors tracheobronchitas gali priminti paprastą peršalimą, visgi jei gyvūnas sausai kosti, jam sunku kvėpuoti, jam gali būti šunidžių kosulys, kuris yra gerokai pavojingesnis nei paprastas peršalimas. Šiai ligai galima užkirsti kelią skiepijant šunį. Tai rekomenduojama, jei dažnai būnate tarp kitų keturkojų, dalyvaujate parodose.

Vėsūs orai – ne priežastis atsisakyti aktyvaus laisvalaikio su keturkoju lauke. Tiesiog pasirūpinkite tinkama jo ausų priežiūra, jei reikia, denkite kailį specialiais drabužiais, stiprinkite imunitetą. Įvairių veterinarinių priemonių – ėdalo, papildų, vitaminų, priežiūros prekių – rasite elektroninėje parduotuvėje evet.lt.