Mityba

Vabzdžiai gyvūnų pašare – vienkartinė mada ar ilgalaikis sprendimas?

Vabzdžiai gyvūnų pašare – vienkartinė mada ar ilgalaikis sprendimas?
Malti svirpliai duonoje, džiovinti svirpliai užkandžiuose ar net šokolade – tai nebe fantastinės virtuvės kūriniai, o realūs produktai, kurie pasiekiami kiekvienam mūsų. Vabzdžiai, manoma, artimoje ateityje turėtų bent iš dalies pakeisti mėsą ir įprastų užkandžių sudėtis. Mėsos pramonės taršumas ir netvarumas suprantamas daugeliui, bet ryžtis permainoms reikės laiko. Užtat tai, kas mums kol kas neįprasta ar egzotiška, jau dabar išbandyta gyvūnų pašarų pramonėje. Mėsa, kuriai gyvūnai dažnai būna alergiški, kelia virškinimo problemų, keičiama vabzdžiais. Kokia iš to nauda?

Vabzdžiai vietoje mėsos

Valgomieji vabzdžiai maiste ar gyvūnų pašare domina nebe vien maisto pramonę, bet ir mokslininkus dėl antimikrobinių savybių, kurios gali teigiamai paveikti imunitetą. Taršios fermos, didinančios šiltnamio efektą, žiaurus elgesys su gyvūnais – šie neigiami veiksniai skatina permąstyti sprendimus. Mėsa vertinama kaip pagrindinis baltymų šaltinis, bet vabzdžiai yra puiki alternatyva, nes juose irgi gausu baltymų. Bet tai tvariau ir sveikiau nei jautiena, paukštiena ar ėriena.

Dar daugiau – valgomieji vabzdžiai yra puikus aminorūgščių, geležies, biotino, magnio ir cinko bei vitaminų (B grupės, A, D, E, K) šaltinis. Chitinas, kuris dengia vabzdžių kiautus, yra antimikrobinė medžiaga, kuri taip pat pasižymi antioksidaciniu ir imunitetą stimuliuojančiu poveikiu.

Galbūt net ir šie faktai dar nesuviliojo paragauti vabzdžių. Tačiau jais šimtmečius mito tiek gyvūnai, tiek žmonės visame pasaulyje! Tai gana įprasta mityba, vadinama entomofagija, kurią šiuo metu praktikuoja daugiau nei 2 milijardai žmonių visame pasaulyje.

Privalumai renkantis pašarą su vabzdžiais

Pasak ekspertų, vabzdžiuose, tokiuose kaip svirpliai ar musių lervos, yra maždaug tiek pat baltymų, kiek ir įprastuose mėsos šaltiniuose. Jie lengvai virškinami ir yra geras aminorūgščių, mineralų ir mikroelementų šaltinis. Bet privalumų yra ir daugiau.

Palanku sveikatai

Pašaras su vabzdžiais įprastai laikomas hipoalerginiu. Tai reiškia, kad jis subalansuotas naminiams gyvūnams, kenčiantiems nuo maisto alergijų ar netoleravimo. Tai neriebus produktas, todėl gali apsaugoti gyvūnus nuo nutukimo ar persiėdimo. Vabzdžiuose taip pat gausu geležies, kuri užtikrina stabilų vystymąsi, energingumą. Mononesočiosios ir polinesočiosios riebalų rūgštys stiprina imuninę sistemą bei suteikia energijos.

Nedideli tyrimai rodo teigiamą tokios mitybos įtaką šunims, kurie turi odos ir kailio problemų – mažėja uždegimai, bėrimai.

Minimali alergijų rizika

Eksperimentai patvirtino, kad ėdalas su vabzdžiais tinkamas alergiškiems šunims ir tiems, kurie turi virškinimo sutrikimų. Optimaliausia auginant alergišką šunį vengti grūdų ir rinktis ėdalą tik su vienu baltymu. Būtent tai ir siūlo Vokietijos gamintojas „Dr.Clauder’s“, pristatęs inovatyvų produktą – sausą ėdalą šunims su vabzdžiais. Naujausias „Wildlife“ linijos gaminys atspindi tai, ką šunys ėsdavo seniau. Hipoalerginį ėdalą be grūdų sudaro vabzdžiai, daržovės, vaisiai, žolelės. Jis be konservantų ir ypač maistingas.

Tvarumas

Auginant vabzdžius taupomas vanduo (palyginus su galvijų fermomis – net 15,5 tūkst. kartų), į aplinką išskiriama žymiai mažiau anglies ir metano. Vabzdžių šėrimas reikalauja 4 kartus mažiau ėdalo nei galvijų – net 13 kartų.

Tai faktai, kurie įrodo vabzdžių auginimo privalumus prieš įprastas gyvulių fermas.

Etiškumas

Gyvūnų šeimininkams, kurie propaguoja vegetarizmą, ėdalo būtent su vabzdžiais parinkimas leidžia neišsižadėti savo idėjų. Vabzdžiai pašaruose kaip baltymų šaltinis yra etiškiau nei mėsa.

Ar vabzdžiai gyvūnų ėdale gali būti ateitis? Bent jau JAV rinkoje ženklai rodo, kad vabzdžių pašare idėja yra palaikoma. 2021 metais Amerikos pašarų kontrolės pareigūnų asociacija (AAFCO) patvirtino juodųjų plokščiamusių lervų naudojimą suaugusių šunų maiste ir skanėstuose. Ateityje tai greičiausiai apims ir kitų rūšių vabzdžius – svirplius ir milčius.

Ėdalas su vabzdžiais – inovatyvus ir modernus. Tvarumas taip pat vaidina svarbų vaidmenį gyvūnų augintojams, kurie svarbu ekologija ir išteklių tausojimas. Pašaras su vabzdžiais vietoje mėsos yra geras žingsnis sąmoningumo link.