Priežiūra

Privalomas naminių gyvūnų ženklinimas: kokia nauda?

Privalomas naminių gyvūnų ženklinimas: kokia nauda?
Įsigalioja nauja tvarka: nuo 2021 m. gegužės 1 dienos visi naujai atvesti kačiukai, šuniukai ir šeškiukai per 4 mėnesius privalomai turi būti paženklinti mikroschema. Vyresni naminiai gyvūnai – visi katės, šunys ir šeškai – turi būti paženklinti iki 2022 m. gegužės 1 d. Privalomas augintinių ženklinimas – gera žinia tiek gyvūnų augintojams, tiek beglobių gyvūnų prieglaudoms. Sistema sumažins beglobių ir pasiklydusių gyvūnų skaičių, bus užkirstas kelias nelegaliai gyvūnų prekybai. Kaip vyksta gyvūno ženklinimas ir kokią naudą iš to gauna šeimininkas?

Pabėgęs iš namų gyvūnas – tikras košmaras šeimininkams. Laimei, jei jis būna paženklintas ir jį radę žmonės ar prieglauda nuveža į veterinarijos kliniką patikrinti. Tada jo kelionė – tiesiai pas išsiilgusią šeimą. Tačiau šuo, katė ar šeškas be mikroschemos gali taip ir nesugrįžti į tikruosius namus. Ženklinimo mikroschemomis naudų yra ir daugiau – taip tramdoma nelegali prekyba, nes visi veisėjai privalės ženklinti parduodamus jauniklius. Be to, susiruošę išvykti į užsienį su augintiniu lengvai tai padarysite. Informacija apie gyvūną, susieta su mikroschema, bus aktuali, jei nuspręsite jį suporuoti arba parduoti, kadangi fiksuojama informacija apie keturkojo ligas ir skiepus.

Kaip vyksta mikroschemos įdiegimas gyvūnui? 

Mikroschemomis gyvūnus žymi („čipuoja“) veterinarijos gydytojai veterinarijos klinikose. Pirma, specialistas patikrina skaitytuvu, ar gyvūnas neturi mikroschemos. Gydytojas patikrina mikroschemos, kuria ženklins, veikimą. Mikroschema yra mažytė – vos ryžio dydžio, todėl net ir nedidelis gyvūnas jos visiškai nejaučia. Šunims, katėms ir šeškams poodinė mikroschema įterpiama po oda tarp menčių. Po procedūros veterinarijos gydytojas patikrina poodinės mikroschemos veikimą.

Ar „čipavimas“ skausmingas?

Procedūra yra neskausminga ir trunka vos keletą minučių. Gyvūnas mikroschemos nejaučia, ji niekaip neveiks jo elgesio ar būdo.

Kaip užregistruoti gyvūną ženklinimui?

Nepaisant to, kad ženklinimas netrunka ilgai, užsiregistruokite vizitui pas veterinarą iš anksto. Veterinaras paprašys užpildyti prašymą dėl gyvūno augintinio ženklinimo ir įregistravimo, arba galite patys užpildyti prašymą elektroniniu būdu prisijungę prie Gyvūnų augintinių registro.

Mikroschemose yra unikalus kodas. Kai mikroschema įterpiama, kodas užregistruojamas nacionalinėje duomenų bazėje kartu su šeimininko duomenimis (vardas, pavardė, adresas ir telefono numeris).

Kaip įsitikinti, kad gyvūnas paženklintas?

Po procedūros galite įsitikinti, kad gyvūnas paženklintas, prisijungę prie Gyvūnų augintinių registro. Šunys, katės, šeškai ir kiti gyvūnai augintiniai, kurie yra paženklinti mikroschemomis, registruojami Gyvūnų augintinių registre. Jei jūsų augintinis jau buvo paženklintas, nereikia pakartotinai paženklinti antra mikroschema. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikina, kad pakartotinis gyvūno augintinio ženklinimas reikalingas tik tada, kai mikroschemos patikrinimo metu jos negalima nuskaityti standartą atitinkančiu skaitytuvu.

Ar gyvūno „čipavimas“ saugus?

Mikroschema veikia 25 metus ir tai įprastai yra tik vieną kartą atliekama procedūra. Gyvūnui neįmanoma jos išsikrapštyti ar išsikasyti, jos neįmanoma pamesti. Mikroschema yra visiškai saugi tiek keturkojui, tiek jums. Ji neskleidžia jokių bangų, neveikia gyvūno elgesio, netraumuoja jo fiziškai. Procedūra nesukelia skausmo, gyvūnas nejaučia mikroschemos ir po jos įterpimo.

Gyvūno ženklinimas – atsakingas ir būtinas šeimininko veiksmas. Nedvejokite dėl šios procedūros – gyvūnui ji neskausminga, o jūs jausitės ramesni, kad esate oficialus jo šeimininkas. Jei nutiktų nelaimė – gyvūnas dingtų, paklystų, ar būtų pavogtas - lengvai susigrąžinsite jį į savo šeimą.