Sveikata

Rūpinamės alergišku augintiniu

Rūpinamės alergišku augintiniu
Katės ir šunys, kaip ir žmonės, kenčia nuo alerginių susirgimų. Kaip pastebėti alergiją, kaip rūpintis alergišku šunimi ar kate ir kaip užtikrinti savo augintiniui tinkamą aplinką bei mitybą?

Kas yra alergija?

Alergija - tai padidėjęs imuninės sistemos reaktyvumas arba padidėjęs jautrumas tam tikrai medžiagai, vadinamai alergenu. Dauguma alergenų yra augalų, vabzdžių, gyvūnų arba maisto produktų baltymai.

Alergeno poveikis, paprastai kelis kartus per kelis mėnesius ar metus, įjautrina imuninę sistemą, o vėlesnis susidūrimas su tuo pačiu ar panašiu alergenu sukelia perdėtą reakciją. Paprastai imuninė sistema apsaugo šunį ar katę nuo infekcijų ir ligų, tačiau alergijos atveju imuninė reakcija gali būti žalinga organizmui. Alergiją galima laikyti nereikalinga normalia imunine reakcija į nekenksmingą svetimą medžiagą.

Su alergija susijusios imuninės reakcijos yra sudėtingos. Daugumoje reakcijų dalyvauja alergeno baltymo molekulės kartu su kraujyje esančiais antikūnais, kurie prisitvirtina prie ląstelės, vadinamos putliąja ląstele. Mastinių ląstelių yra daugelyje organizmo audinių. Antigenui ir antikūnui reaguojant su putliosiomis ląstelėmis, jos išskiria stiprias chemines medžiagas, pavyzdžiui, histaminus, kurie sukelia vietinį uždegimą, pavyzdžiui, paraudimą, patinimą ir niežulį. Šis uždegimas sukelia įvairius su alergine reakcija susijusius požymius.

 

"Alergija yra gana dažna visų veislių ir kilmės šunims."

 

Kokie yra šunų ir kačių alergijos simptomai?

Dažniausias alergijos simptomas yra odos niežulys, kuris gali būti lokalus (vienoje vietoje) arba generalizuotas (visame kūne). Kitais atvejais alergijos simptomai paveikia virškinimo sistemą, todėl pasireiškia vėmimas ir viduriavimas. Katėms būna ryškūs kvėpavimo sistemos negalavimo simptomai, pasireiškiantys kosuliu, čiauduliu ir švokštimu. Kartais gali būti susijusių nosies ar akių išskyrų.

Kokios yra dažniausiai alergiją sukeliančios medžiagos (alergenai)?

Labai daug medžiagų gali būti alergenai. Dauguma jų yra vabzdžių, augalų ar gyvūnų baltymai, tačiau alergiją gali sukelti ir mažos cheminės molekulės. Dažniausiai pasitaikantys alergenai yra žiedadulkės, pelėsių sporos, dulkių erkutės, odos ląstelės, vabzdžių baltymai, pavyzdžiui, blusų seilės, ir kai kurie vaistai.

Kas yra alergija maistui?

Kačių ir šunų alergiją maistui sukelia imuninė reakcija į maistą arba maisto priedą. Katėms dažniausiai alergija išsivysto reaguojant į baltyminę maisto sudedamąją dalį (pvz., jautieną, kiaulieną, vištieną arba kalakutieną). Augaliniai baltymai, pavyzdžiui, esantys kukurūzuose ir kviečiuose, bei maisto priedai ir konservantai kai kuriais atvejais gali sukelti maisto alergiją.

Šunims padidėjęs jautrumas maistui taip pat gali pasireikšti beveik bet kokiam baltyminiam ar angliavandeniam maisto komponentui. Šunims alergija maistui dažniausiai pasireiškia jautienai, vištienai, avienai, kiaušiniams, pieno produktams ir sojai. Alergija maistui gali pasireikšti beveik bet kuriame amžiuje. Dažniausi klinikiniai požymiai yra niežulys, virškinimo sutrikimai ir kvėpavimo sutrikimai. Šuniui gali pasireikšti kelių rūšių alergijos, pavyzdžiui, alergija maistui ir atopija.


"Alergija maistui gali pasireikšti beveik bet kuriame amžiuje."

 

Kas yra atopinis dermatitas arba atopija?

Atopinis dermatitas arba atopija paprastai reiškia alergines reakcijas į aplinkos alergenus, tokius kaip žiedadulkės, žolės, pelėsiai, pelėsiai ir namų dulkių erkutės. Daugelis šių alergijų pasireiškia sezoniškai, pavyzdžiui, ambrozijos, kedro ir žolės žiedadulkės. Tačiau kitos, pavyzdžiui, pelėsiai, miltligė ir namų dulkių erkutės, mus lydi visada.

Pagrindinė katės reakcija į atopiją yra stiprus viso kūno niežulys.

Šunims atopinis dermatitas taip pat pasireiškia odos niežuliu. Jūsų šuo gali trinti veidą, laižyti kojas ir draskyti pažastis. Daugumai atopiniu dermatitu sergančių šunų požymiai pradeda ryškėti nuo vienerių iki trejų metų amžiaus. Sergantys šunys dažnai reaguoja į kelis alergenus ir kartu patiria alergiją blusoms ar maistui.

 

Labiausiai paplitusi alergija maistui ir aplinkos alergija.

 

Svarbu kačių augintojams!

Katės gali būti alergiškos cigarečių dūmams, kvepalams ir valymo priemonėms. Jei įmanoma, stenkitės vengti bet kokių produktų, kurie erzina jūsų katę arba sukelia alergiją. Atminkite, kad cigarečių dūmai dar labiau pavojingi alergiškoms ir astma sergančioms katėms (itin dažnas problemų duetas). Paprastai niekada nedera rūkyti šalia savo augintinių, tačiau katėms, turinčioms sveikatos problemų, tai tampa grėsme.

Kokie sprendimai alergiškų gyvūnų šeimininkams?

Suprantame augintinių šeimininkų rūpestį ir norą kurti kuo geresnes sąlygas savo šuniui ar katei, kurie kenčia nuo alergijos. Kviečiame pavasarį pasitikti su specialiai alergiškiems augintiniams pritaikytais produktais. Subalansuoti alergiškiems, bet, žinoma, tinka visiems!

“Sveikas pavasaris alergiškam augintiniui” – su tokiu šūkiu pasitinkame metų laiką, kai pradės busti gamta, žaliuoti pievos, žydėti medžiai. Tai pats sudėtingiausias laikas gyvūnams, kurie kenčia nuo alergijos aplinkai: žiedams, augalams, augalų kvapams ir pan. Specialistai rekomenduoja specialią mitybą bei priežiūrą, todėl mes atrinkome aukščiausios kokybės gaminius, kurie padės įveikti sezono įtaką ir augintinis jausis puikiai.

Su kodu „Sveikas pavasaris“ atrinktas prekes – visą asortimentą – įsigysite net su 20% nuolaida. Neabejojame, kad pasinaudosite puikia galimybe, o jūsų augintinis tikrai padėkos.
https://evet.lt/category/produktai-sunims?gyvunas140=suo
https://evet.lt/category/maistas-katems?maisto-rusis2=konservai&poreikiai113=alergiskiems&prekes-zenklas3=dr-clauders

Drauge rūpesčiu ir dėmesiu apgaubkime gyvūnus, nes kasdien patiriame jų besąlygišką meilę ir ištikimybę.


Informacija parengta remiantis ekspertų įžvalgomis: